Jedzenie & Trunki

Na terenie kompleksów jest możliwość wykupienia wyżywienia, zarówno częściowego jak i pełnego. Jednak mnogość  i różnorodność restauracji w okolicy mnie osobiście raczej nie skłaniają do tej opcji.
Ceny w restauracjach zazwyczaj są dla nas przyjemnym zaskoczeniem. 

Bułgaria może być kulinarną niespodzianką, o ile w opcji all inclusive dość często jedzenie nie jest zbyt dobre o tyle gastronomia zazwyczaj zaskakuje na plus. Jedzenie jest bardzo dobre i bardzo urozmaicone. Szczególnie polecamy wszystkie sezonowe warzywa i owoce. Pomidory z Bułgarii są niemal legendarne podobnie jak arbuzy.

Jeśli lubisz ryby i owoce morza również nie będziesz narzekać na wybór i ceny 🙂

Czego warto spróbować

  • Sałatka Szopska

    Niezykle prosta a jednocześnie bardzo smaczna słatka. W Bułgarii zazwyczaj jest na tyle duża, że można ją traktować jak osobne danie (chyba, że ktoś lubi dużo zjeść 😉
  • Podstawa lokalnych śnmiadań! Klasyka ogólno Bałkańska, poza Bułgarią znana jako burek/byrek. Tu najczęsciej z pysznym serem sirene ale można spotkać również na słodko.
  • Słynny Bułgarski ser, tak dobry, że sąsiedzi z południa uznają go jako swój i chwalą się nim na całym świecie 😉
  • W Chorwacji jest Ajwar w Rumunii Zacusca a tu jest Lutenica. Czym się różnią i która jest lepsza - trzeb samemu spróbować 🙂
  • Chyba każda restauracja na Bułgarskim wybrzeżu ma ją w swoim menui. Co ciekawe, każda jest trochę inna ale jeszcze nie trafiliśmy na taką, która nie byłaby baaardzo dobra.

Coś do picia

dining-3
  • Dość niedocenianie w naszym kraju a naprawdę jest w czym wybierać a w kieszeni zostanie jeszcze sporo zaobów na inne atrakcje. W okolicy jest również sporo winnic oferujących możliwość degustacji na miejscu.
  • Lokalne gatunki są zupełnie nieznane w Polsce także warto spróbować. Wiele restauracji oferuje krafrowe piwa robione w małych lokalnych browarach.
  • Przywędrował tu z Turcji i zadomowił się na dobre. Jęlsi nie znasz spróbuj koniecznie!
  • Napój który lokalsi spożywają do śniadania. Jest to dość słodki napój z fermentowanej pszenicy. Jest to również przybysz z Turcji.